Hetbudwigprotocol

FAQ

Vragen en antwoorden

 

Waarom een glas zuurkool op de nuchtere maag? Kan ik het niet overslaan?

Kanker floreert in een zuur milieu. Daarom heeft de huid van een kankerpatiënt een hogere zuurgraad dan die van iemand die gezond is. Ons lichaam balanceert constant tussen zoet en zuur, tussen basisch en zuur, of alkalisch en zuur. De zuurgraad van ons lichaam wordt uitgedrukt in pH-waarden. Dat is de afkorting voor "potentia Hydrogenii", wat latijn is voor "werkzaamheid van de waterstof". De pH-schaal loopt van 1 tot 14, waarbij 1 zeer zuur is, en 14 zeer basisch. De ideale pH-waarde schommelt voor ieder mens tussen 7,2 en 7,4. De zuurgraad verschilt ook per lichaamsdeel. Zo is de maag zeer zuur. Ons bloed moet zoet zijn om te kunnen overleven.

Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam wordt bepaald door de dingen die wij eten en de manier waarop wij ons lichaam (niet) gebruiken. Sporten is gezond, stress verzuurt.

Voeding speelt een zeer belangrijke rol in het evenwicht in ons lichaam. Er zijn voedingsmiddelen, zoals vlees en geraffineerde producten als suiker en meel, die uitermate verzurend zijn. Andere voedingsmiddelen, zoals vers fruit en groente, zijn dan weer alkaliserend. Het is ook niet zo dat wat zuur smaakt het lichaam ook verzuurt. Het is eerder omgekeerd: veel zure voedingsmiddelen, zoals karnemelk en citrusvruchten worden in ons lichaam omgezet in basen. Ook voedingsmiddelen die veel vocht, of waterstof, bevatten zijn alkaliserend. Vaste, geconcentreerde voedingsmiddelen, zoals vlees en vis en granen, en kaas, zijn vaak verzurend.

 

Een manier om onze zuurgraad en het metabolisme van onze cellen te herstellen is het aanvoeren van rechtsdraaiende melkzuren in het lichaam. Zuurkool is zeer rijk aan rechtsdraaiende melkzuren. En daarom heeft Johanna Budwig dit glas zuurkoolsap opgenomen in haar protocol.

Naast heel veel rechtsdraaiende melkzuren bevat zuurkool ook veel vocht omdat melkzuren waterstofionen aan zich binden. Voor het evenwichtsproces tussen zuren en basen in ons lichaam speelt dat een rol. De waterstofionen zijn ook belangrijk voor de celademhaling.

Zuurkoolsap is een essentieel en wezenlijk onderdeel van het budwigprotocol. Sla het dus niet over!

Zuurkool is verder ook rijk aan vitamine B, C en ijzer. En het ontsmet ook je ingewanden.

Samenvattend: Begin je je dag met een glas zuurkoolsap dan bied je op heel veel manieren een tegenwicht aan het kankerproces in je lichaam:

 

  1. je ontsmet je lichaam voordat het andere, gezonde dingen, binnenkrijgt

  2. je helpt je lichaam ontzuren door rechtdraaiende melkzuren aan te leveren

  3. je brengt vocht en waterstofionen binnen die belangrijk zijn voor de celademhaling

  4. je levert belangrijke voedingsstoffen aan zoals vitamine C en B en ijzer, die ook een rol spelen bij de celademhaling.

 

Rechtsdraaiende melkzuren vind je ook in veel zure melkproducten als levende yoghurt en karnemelk. Deze producten helpen je lichaam alkalischer worden en zijn ook goed voor je botten.

Zuurkool op je nuchtere maag is even wennen, maar is daarna niet viezer dan versgeperst sinaasappelsap.

Drink je sap met kleine slokjes. Zo wordt het beter opgenomen.

 

Ik heb af en toe zo'n zin in zoetigheid: ik kan af en toe toch wel een beetje zondigen?

Het Budwigprotocol is iets anders dan bijvoorbeeld een vermageringsdieet.

Door je constant en langdurig aan de voedingsvoorschriften van dr. Budwig te houden bewerkstellig je een nieuw evenwicht in je lichaam waardoor je nieuwe energie krijgt en waardoor het genezende vermogen van je lichaam wordt geactiveerd. De kankercellen herstellen zich omdat hun celmetabolisme zich herstelt. Van anaerobe cellen worden zij weer gezonde ademende cellen.

Elke keer als je iets zoets op basis van geraffineerde suiker, boter en/of meel eet verstoor je dit evenwicht weer. En je doet dus steeds een of meer stappen achteruit. Daarna moet je weer opnieuw beginnen met het herstellen van het evenwicht. Je schaadt dus elke keer opnieuw je (broze) gezondheid.

Het antwoord is daarom: nee, je mag niet af en toe zondigen!

Maar dat je af en toe zin hebt in iets zoets is heel normaal en je kunt er op heel veel manieren iets aan doen. Bijvoorbeeld: eet iets zoets dat natuurlijk is en trage suikers bevat: een dadel of een vijg. Of een klein stukje hele pure chocolade: 75% of meer chocola. Neem een rijstcrackertje met zoete oleolux en een klein beetje honing of agavesiroop of suikervrije jam (uit het reformhuis) enz.

Wat is er zo bijzonder aan lijnzaadolie?

Johanna Budwig ontdekte eind jaren 50 van de vorige eeuw dat lijnzaad van alle plantaardige oliën het zaad is dat "de meeste zonne-energie bevat". Zo drukte zij dat uit en dat is de reden waarom ze het verkoos als de meest geschikte plantaardige olie om kanker te genezen. Vetzuren spelen nl. een belangrijke rol in de celademhaling, een overtuiging waarin zij veel medische wetenschappers voor is geweest.

Tegenwoordig worden haar overtuigingen van veel kanten onderschreven, zonder dat haar naam nog wordt genoemd.

Lijnzaadolie bevat van alle plantaardige oliën het hoogste percentage essentiële onverzadigde vetzuren. In de chemische samenstelling wil het zeggen dat de vetzuren in lijnzaadolie bestaan uit lange vetzuurketens met achttien koolstofschakels. Tegenwoordig zeggen we dat lijnzaadolie zeer rijk is aan omega-3-vetzuren.

Het grote probleem dat Johanna wilde oplossen was om deze essentiële vetzuren ook bij de kankertumoren te krijgen. Zij vond het antwoord door de olie te mengen met magere kwark. Lijnzaadolie verbindt zich perfect met de eiwitten in magere kwark waardoor de zuurstof of omega-3 in de lijnzaadolie beter door het bloed wordt opgenomen en door het lichaam wordt getransporteerd.

Lijnzaad is vanwege zijn rijkdom aan zuurstof, of omega-3, de voornaamste plantaardige bron voor het goed functioneren voor het menselijk organisme, en de voornaamste energiebron voor de mens. Samen met kwark vormt lijnzaadolie de basis van het anti-kankerdieet dat Johanna Budwig ontworpen heeft.

Wat is linomel?

Linomel is een uitvinding van Johanna Budwig. Het is gebroken lijnzaad, bedekt met een laagje honing.

Als lijnzaad gebroken wordt, en dat is nodig om optimaal van de kwaliteiten van de zaden te profiteren, dan komt de olie vrij die zo goed is voor onze gezondheid. In de lucht oxydeert lijnzaad bijzonder snel: binnen een kwartier is geoxydeerd lijnzaad al zijn kracht kwijt. Behalve als je de zaden bedekt met iets dat niet oxydeert. Honing bijvoorbeeld. Linomel is dus gebroken lijnzaad dat nog over zijn voedingswaarde beschikt dankzij dat laagje honing.

Je kunt Linomel bestellen in Duitsland bij Wolfgang Bloching. Maar je kunt ook zelf je lijnzaad malen, met bijvoorbeeld een koffiemolen, en onmiddellijk door je budwigpapje mengen.

Kan ik linomel vervangen door gewoon lijnzaad?

Ja, absoluut, maar koop alleen ongebroken lijnzaad en maal het zelf vlak voordat je het door je eten mengt.

Kan ik de lijnzaadjes in zijn geheel toevoegen aan mijn eten?

Nee, de bast van een lijnzaadje is keihard en wordt niet verteerd in ons maag- darmstelsel. In het Budwigdieet gaat het nu net om de inhoud van de lijnzaadjes: de lijnzaadolie die rijk is aan omega 3, de meervoudig onverzadigde plantaardige vetzuren, die een cruciale rol spelen in het herstellen van de celademhaling van anaerobe (zuurstofarme) kankercellen.

Kan ik ook kant-en-klaar gebroken lijnzaad uit de winkel gebruiken?

Gebroken lijnzaad is heel goed voor mensen met constipatieproblemen. Maar voor het Budwigdieet is het ongeschikt omdat het lijnzaad in de zaden geoxydeerd is door de zuurstof in de lucht. Kant-en-klaar gebroken lijnzaad is waardeloos in het Budwigdieet. Gebruik alleen linomel of hele lijnzaadjes die je zelf maalt.

Ik lust geen kwark, kan ik hem vervangen door yoghurt?

Nee, de kwark is essentiëel voor het vermengen met de lijnzaadolie want:

Magere kwark bevat veel eiwitten en weinig vet. Deze eiwitten binden de vetzuren van de lijnzaadolie aan zich. Yoghurt bevat minder eiwitten dan kwark.

 

Suikerpatiënten en andere personen met verteringsproblemen verdragen meestal alleen kwark als eiwitvoeding (A. Vogel, p.297)

Yoghurt reinigt de darmen en het darmslijmvlies. Het is daarom een gezonde aanvulling op het Budwigdieet. Om lijnzaadolie aan zich te binden zodat het beter wordt opgenomen in het lichaam is het ongeschikt.

De melkzuurbacteriën in yoghurt hebben bij dagelijks gebruik en in grote hoeveelheden een ongunstige werking op de darmflora. Het is beter om af en toe yoghurt te eten als gezonde aanvulling op je dagelijkse eetpatroon.

Yoghurt combineert ook minder goed met fruit en veroorzaakt dan darmgassen.

Ik ben overgevoelig voor zuivelprodukten, hoe kan ik het budwigprotocol nu volgen met die kwark?

Kwark is de enige eiwitvoeding die meestal goed wordt verdragen door suikerpatiënten en andere personen met verteringsproblemen (A. Vogel, p.297).

Door de combinatie met de lijnzaadolie verandert de structuur van de kwark en wordt hij ook door mensen met een overgevoeligheid voor zuivelproducten goed verdragen. Probeer het voorzichtig, in kleine porties, eens een tijdje uit.

Wat zijn “oersappen”?

In haar kookboek en haar voedingsvoorschriften maakt Johanna ook gebruik van vruchtensappen, zoals druivensap, kersen- en frambozensap enz. Ze raadt aan alleen “moeder-” of “oersappen” te gebruiken. Dat zijn sappen van 100% biologisch fruit, zonder toevoeging van suikers, bewaar- of kleurmiddelen. Ze zijn ook niet gemaakt van concentraat bijvoorbeeld, maar ze zijn 100% zuiver. Je vindt oersappen in reformhuizen en biologische winkels.

Is het dieet alleen voldoende?

Om je lichaam nieuwe energie te geven en om kankercellen te laten herstellen is het voldoende om je aan de voedingsvoorschriften van Johanna Budwig te houden.

Bij alle kankers, juist in een vergevorderd stadium of agressieve kankers, is een doktersadvies noodzakelijk. Een operatie is vaak een noodzakelijke ingreep.

Aanvullende therapieën zoals Eldi-öl voor uitwendig gebruik, baden met zuiveringszout en andere ontgiftingstherapieën kunnen de voedingsvoorschriften ondersteunen.

Ik neem liever geen risico's en krijg chemotherapie. Kan ik het Budwigprotocol combineren met reguliere behandelingen als chemo en bestraling?

Ja, de voedingsvoorschriften van Johanna zijn voorschriften die de algemene gezondheid van ieder mens ten goede komen. De strenge protocolaire voorschriften zijn speciaal voor kankerpatiënten gemaakt, en je kunt ze uitstekend combineren met iedere gewenste andere behandeling, ook reguliere behandelingen als chemo. Het zal je vooral helpen om energie op te bouwen en te bewaren tijdens de zware aanslagen die zulke behandelingen op je uithoudingsvermogen en weerstand doen.

Moet ik voedingssuplementen nemen?

Wie vegetarisch eet loopt op de lange duur kans een tekort aan vitamine B12 op te lopen. Johanna vangt dit op door aan veel van haar recepten gistvlokken toe te voegen. Je dieet aanvullen met biergisttabletten is eventueel ook een oplossing.

Omdat papaïne helpt bij de vertering van eiwitten en vetten heeft Johanna regelmatig een glas papayasap op het menu gezet. Je kunt ook regelmatig een voedingssupplement met papaïne nemen, bijvoorbeeld Papayaforce van Vogel.

Selenium lijkt een belangrijke rol te spelen in het voorkomen en bestrijden van kanker. Het is onder andere rijkelijk aanwezig in paranoten of brazilnoten. Er zijn ook voedingssupplementen in de handel met selenium.

Licht duikt in veel (alternatieve) opvattingen over ziekte en kanker op. Ook Johanna Budwig is ervan overtuigd dat (zon)licht een cruciale voorwaarde is voor het ontstaan, het in stand houden en het herstellen van leven. De kleinste zonnedeeltjes worden fotonen genoemd en ze zijn terug te vinden in veel plantenzaden. Bijvoorbeeld: lijnzaad. Door het eten van lijnzaad voer je dus al veel lichtenergie in je lichaam aan. Je kunt dit eventueel aanvullen met spirulina en chlorella: 2 zeewieren die ook fotonen bevatten.

Spirulina, chlorella en tarwegras zijn ook rijk aan chlorofiel, oftewel zuurstof. Ze kunnen dus ook je celademhaling bevorderen.

Waarom mag ik geen vlees (meer) eten?

Vlees bevat transvetten. En transvetten zijn moeilijk af te breken voor het lichaam. In haar onderzoek naar kanker zag Johanna Budwig dat de meeste kankertumoren veel transvetten bevatten. Ze veronderstelde dat het lichaam de moelijk af te breken transvetten "dumpt" en dat ze het ontstaan van kanker bevorderen.

Een andere reden om te stoppen met het eten van vlees als je kanker hebt, is dat vlees je lichaam verzuurt. Wie stopt met vlees eten helpt zijn lichaam alkalischer te worden. Vegetarische voeding is basisch. De eiwitten die je uit vlees haalt kun je ook uit kaas, noten, en uit peulvruchten in combinatie met granen halen.

Tenslotte is er een groot verschil in kwaliteit tussen het vlees dat tegenwoordig in supermarkten wordt aangeboden en vlees dat afkomstig is van dieren die zelf gevoed zijn met hoogwaardig voedsel. Dus met echt hooi of gras, wortels, mais enz. in plaats van met mengvoeders die bestaan uit gemalen ...tja wat? Vlees bevat tegenwoordig vaak hormonen, antibiotica enz. Johanna was ook helemaal geen tegenstander van vlees, zolang het maar gezond vlees was, bijvoorbeeld een stukje wild. En als vlees met mate wordt gegeten.

Wie zich echter serieus aan het Budwigprotocol houdt, met de bedoeling om te genezen van kanker, laat vlees (voorlopig) links liggen.

Mag ik vis eten?

 

Johanna Budwig vond vis oke, omdat visolie rijk is aan, dierlijke, omega 3. Zij raadt bijvoorbeeld aan om als je op reis bent en je hebt geen lijnzaadolie bij de hand, een stukje vis te eten.

Maar de tijden zijn veranderd. Voedingsdeskundigen raden tegenwoordig aan om wel vette vis te eten, maar met mate. Omdat veel vis tegenwoordig ook al vervuild is met kwik en andere zware metalen.

Wees dus ook met vis heel voorzichtig, en eet het met mate.

Wat zijn transvetten?

Olie is van nature vloeibaar en wordt dik op een bepaalde temperatuur: je kunt dit zien als je olijfolie in de ijskast zet. Als je hem eruit haalt wordt hij weer vloeibaar. Olie is vloeibaar vanwege de losse molecuulstructuren. Vergelijk de moleculen van olie met kralen die losjes aan een koordje zijn geregen en die daardoor nog gemakkelijk kunnen bewegen.

Transvetten zijn harde, rechte molecuulstructuren. Ze ontstaan als vloeibare oliën kunstmatig en blijvend worden gehard (zoals in margarines) of als olie op een te hoge temperatuur wordt verhit. Dezelfde kralen die eerst losjes aan het draadje zaten zitten nu, door de verhitting, stijf tegen elkaar aangedrukt en vormen een stijf en onbewegelijk torentje.

Wat eerst vloeibaar en los was is nu hard en stijf. De olie is op een visueel waarneembare manier veranderd, omdat de molecuulstructuur van de vetzuren in de olie is gewijzigd. Deze verandering in de molecuulstructuur zijn de zogenaamde transvetten: hard, onnatuurlijk en recht.

Ze zitten veel in geharde plantaardige oliën zoals margarine, maar kunnen ook ontstaan als je plantaardige oliën in een pan, of op de barecue verhit. Vlees en dierlijke vetten zoals roomboter bevatten ook transvetten.

In de vijftiger jaren van de twintigste eeuw verschenen de eerste studies over de schadelijkheid van transvetten voor de gezondheid, met name voor de bloedsomloop. Ze zorgen voor een verhoging van cholesterol in het bloed. Om die reden zijn transvetten in 2006 in de Verenigde Staten verboden.

In diezelfde vijftiger jaren was Johanna Budwig hoofd van de Keuringsdienst van Voedingswaren en Medicijnen in Duitsland. Zij ontdekte dat kankertumoren veel transvetten bevatten. Dit bracht haar tot de conclusie dat ons menselijk lichaam transvetten niet of moeilijk kan afbreken en dat het lichaam ze daarom opslaat in een tumor. Een kankertumor is dus onder andere een opbergschuur voor de transvetten waar het lichaam zich geen raad mee weet.

Samenvattend: transvetten zijn harde, vaak onnatuurlijke, molecuulstructuren die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ze zijn slecht voor hart en bloedvaten en zijn kankerverwekkend.

Waarom mag ik geen margarine meer eten, ze zitten toch vol met omega 3 en vitamines tegenwoordig?

Omdat in margarine ook veel transvetten zitten. Er zitten misschien "gezonde" plantaardige oliën in, maar die oliën zijn van nature vloeibaar bij kamertemperatuur. Denk maar aan olijfolie. In de "gezonde" margarine is de olie hard: hij is zodanig bewerkt dat hij smeerbaar is geworden. Dat is een onnatuurlijke toestand voor een olie. Hij is dus bewerkt, "gehard", en door dit hardingsproces zitten er ongezonde transvetten in de margarine.

Hoe moet ik mijn uien en knoflook nu bakken?

Bakken en braden is vanaf nu uit den boze, omdat er door het verhitten van het vet transvetten ontstaan, die kankerverwekkend zijn. Je mag je uitjes en knoflook wel even smoren in wat kokosvet. Laat de uien nooit bruin of zwart worden.

Kan ik af en toe nog frietjes eten of gebakken aardappelen?

Nee, vergeet het frituren vanwege de transvetten die ontstaan.

Welk vet gebruik ik het beste om een ui te smoren?

Cocosvet bevat weliswaar verzadigde vetzuren, maar is toch het beste plantaardige vet om te verhitten. Het heeft een stabiele molecuulstructuur die ook bij verhitting niet verandert. Er ontstaan dus geen transvetten.

Het heeft daarnaast ook nog een heleboel andere voordelen zoals dat het beschermt tegen sommige virussen en bacteriën, en het zou goed zijn voor de immuniteit.

Bovendien is het puur natuur.

Kan ik ook in lijnzaadolie bakken of in zonnebloemolie?

Nee, let goed op bij het verhitten van olie en vet. Lijnzaadolie en zonnebloemolie mogen alleen koud gebruikt worden. Als je ze verhit ontstaan transvetten. Neem geen risico's met het verhitten van olie als je niet zeker weet dat het kan. Gebruik voor de zekerheid vooral cocosvet of olijfolie om te verwarmen.

Word ik niet hartstikke dik van al dat vet? Dat is toch ongezond?

Het Budwigdieet is inderdaad een energierijk dieet. Voor kankerpatiënten is dat heel belangrijk omdat kanker, en veel behandelingen, juist alle energie wegnemen. Met het Budwigpapje krijg je snel en gemakkelijk gezonde energierijke voeding binnen. Je kunt aansterken en krachten opbouwen om te herstellen.

Het Budwigprotocol is ook heel gevarieerd. Naast het papje en de oleolux eet je ook veel rauwe en gekookte groenten en fruit en je drinkt ook veel sappen.

Andere, ongezonde, energierijke voeding eet je niet meer, zoals friet, vlees, koek, snoep en gebak. Dat zijn allemaal ongezonde dikmakers omdat ze stijf staan van de ongezonde, dierlijke vetten en transvetten, geraffineerde suiker, meel enz.

Het is ook een misverstand om te denken dat je lichaam geen vetten nodig heeft. Vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid. Je moet alleen weten dat er gezonde en ongezonde vetten zijn.

Ongezond zijn dierlijke vetten, verhit vet en transvetten, en meervoudig verzadigde vetzuren.

Gezond zijn de meeste plantaardige vetten. Het best zijn de oliën die veel meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten.

Je wordt meestal ook niet dik, alleen door de vetten, maar door de combinatie van die vetten met suiker en geraffineerd meel en zout: koekjes, chips, candybars, croquetten enz.

Uit onderzoek is ook al gebleken dat mensen die alleen gezonde vetten eten niet aankomen door hun dieet, maar mooi op gewicht blijven.

Is het Budwigdieet alleen geschikt voor kankerpatiënten?

Nee, de voedingsvoorschriften van mevrouw Budwig zijn belangrijk voor iedereen die gezond wil blijven of gezonder wil worden. Het is gebaseerd op natuurlijke voeding zoals fruit, groente en noten en het levert veel energie door het overvloedige gebruik van lijnzaadolie. Ook voor sportmensen is het heel geschikt omdat het zo gemakkelijk voor een grote aanlevering van energie zorgt.

Wie geen kanker heeft en enkel uit gezondheidsoverwegingen de voorschriften van Johanna Budwig volgt kan weer stoppen op elk gewenst moment. Maar de kans is groot dat ook hij of zij na verloop van tijd merkt dat zijn energie sneller afneemt. En dat hij vanzelf weer terugkeert naar de lekkere smaak van de natuur, in combinatie met een budwigpapje.

Wanneer kan ik stoppen met het Budwigprotocol en weer gewoon gaan eten?

Een kankerpatiënt kan nooit stoppen met het leven volgens de voorschriften van Johanna Budwig, als hij er eenmaal mee is begonnen. Het is gebleken dat bij ex-patiënten die weer "gewoon" gingen leven en weer vlees en suiker gingen eten, de kanker vrij snel terugkwam. Het minste is om dagelijks een hoeveelheid budwigpap in de vorm van een dessert, ontbijt of slaatje te eten en suiker en vlees te laten staan.

Bovendien is het zo dat als je eenmaal meer weet over wat tegenwoordig "normale" voeding wordt genoemd, je na verloop ook helemaal geen zin meer hebt in dat eten dat anderen zo "gewoon" vinden: pizza, grote hompen vlees, vette zoete taarten enz. Wie een keer gewend is aan de smaak van de natuur heeft nog zelden heimwee naar alle snelle snacks die je tegenwoordig overal kunt kopen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb