Hetbudwigprotocol

Ontbijtvariaties en desserts

Het ontbijt als basis om de dag te beginnen

 

  1. Varieer het basisrecept dagelijks naar smaak door 1 theelepeltje honing toe te voegen, en/of bananen, citroensap of sinaasappel-en-citroensap (2x zoveel sinaasappel- als citroensap).

  2. Verder kun je cacao, geraspte kokos, rozenbottelmoes, vruchtensappen (die pas op het laatste moment mogen worden toegevoegd), vanille, kaneel, ananas enzovoorts toevoegen. Bedek de vruchtenlaag met kwark-lijnzaadolieroom en garneer met noten en vruchten.

  3. Voeg voor het ontbijt altijd een eetlepel gemalen lijnzaad of 2 eetlepels linomel toe



met bramen en vanille

Ingrediënten:

basisrecept kwark-lijnzaadolie

3 eetlepels bramen

½ theelepeltje vanille

1 theelepeltje honing

1 eetlepel versgemalen lijnzaadjes of 2 eetlepels linomel

  • vermeng de ingrediënten met de budwigroom
  • voeg in plaats van honing een kopje druivensap toe en walnoten. Vermeng de helft van de bramen en de walnoten in de blender met de budwigroom

 

met frambozen

Vermeng de helft van een schaaltje frambozen met het basisrecept in de blender, voeg de andere frambozen in hun geheel toe

probeer ook eens  het basisrecept met:

a) 2 eetlepels kruisbessen,3 eetlepels aalbessen,1 eetlepel pijnboompitten

b) 250 g. rode aalbessen

c) 2 à 3 volle eetlepels zwarte bessen en een ½ theelepeltje vanille

d)2 eetlepels kruisbessen en ½ theelepeltje vanille

e)2 eetlepels aardbeien en een ½ theelepeltje vanille

f) 1 appel (of een andere fruitsoort naar smaak), 2 eetlepels bosbessen,1 eetlepel grofgemalen walnoten: pureer de bosbessen door de budwigroom, snijd de appel in stukjes

g) voeg “oersappen” toe: pure sappen van 100% biologisch fruit, zoals kersensap, bosbessen, rode bessen enz.

h) 1 appel, sinaasappelsap van 1 sinaasappel en 1 eetlepel duindoornsap

i) 2 à 3 rijpe perziken: pureer 1 à 2 perziken door basisrecept nr. 1 en voeg 1 perzik in stukjes toe

j) 2 schijven ananas, 1 mespuntje kaneel,1 mespuntje gember

 

 Desserts

 

Als voorbeeld enkele van de desserts zoals Johanna ze bedacht heeft. De meeste van haar desserts zijn erg bewerkelijk. De vertaalster heeft de meest praktische recepten uitgekozen. Daarnaast kan altijd een variant van een van de ontbijtmogelijkheden met vers fruit als smakelijk dessert dienen.


Vruchtenschuim van aalbessen-,bosbessen- of kersenoersap

Ingrediënten:

250 cc druivensap

250 cc zwarte of rodebessensap

7 à 8 g agar-agar*

Verwarm 250 cc druivensap tot het zachtjes begint te bruisen. Roer in een kopje de agar-agar met een deel van het bessensap om en voeg dit mengsel onder voortdurend roeren toe aan het kokende druivensap. Voeg dan langzaam ook de rest van het koude vruchtensap toe en laat alles nog even doorkoken tot je een heldere massa hebt. Zet de massa koel weg en laat hem wat opstijven. Nu kun je met een apparaat naar keuze, bijvoorbeeld een staafmixer, de massa schuimig slaan. giet hem daarna voorzichtig in glazen, champagneglazen of mooie glazen op een voet, en zet ze koud weg. Geef bij deze vruchtengelei een kwarklijnzaadoliecrème met vanille.

*agar-agar is een natuurproduct van zeealgen. De kwaliteit kan een beetje verschillen. Als de vruchtengelei te dik wordt (even proberen) kun je wat extra sap toevoegen.


Kakivruchten-feestmaal

Ingrediënten:

2 kakivruchten

kwark

lijnzaadolie

melk

honing

Een kakivrucht schillen. Verdeel de vrucht in kleine stukjes en doe ze in een glazen schaaltje. Maak nu de kwarklijnzaadolie klaar. Doe de tweede kakivrucht ook in de mixer en pureer hem mee met de crème. Bedek het vruchtvlees in het glazenschaaltje met deze vruchtenmassa. Eventueel garneren met een schijfje kaki.


Kwarklijnzaadoliecrème met duindoornvulling

Ingrediënten voor 5 personen:

1 kopje lijnzaadolie (150 cc)

½ kopje melk

3 theelepels honing

250 g kwark

5 eetlepels ongezoet duindoornsap

5 eetlepels druivensap

Maak de kwarklijnzaadoliecrème klaar met de mixer. Mix eerst lijnzaadolie, melk en honing en voeg dan de kwark in kleine hoeveelheden toe. Het kwarklijnzaadoliemengsel moet tamelijk stijf zijn. Zorg daar eventueel voor door extra dikke kwark toe te voegen. Verdeel dit mengsel over 5 schaaltjes.

Vermeng nu gelijke hoeveelheden zuiver duindoornsap met wittedruivensap. Doe het mengsel in het middenvan het kwarklijnzaadoliemengsel, nog voor het is opgestijfd zodat de vloeistof in het midden van de schaal onder de kwarklijnzaadoliecrème zinkt. De kwarklijnzaadoliecrème wordt na ongeveer 15 minuten vanzelf stijver. Als nagerecht serveren. De vloeibare duindoorn-druivensapvulling proef je tijdens het eten en is extra lekker als contrast met de milde kwarklijnzaadoliecrème.


Johanna's algemene wenken bij ijs

Johanna heeft werkelijk aan alles gedacht en zelfs recepten voor ijs verzonnen. Ze maakt er de volgende opmerkingen bij:

De verschillende zoete mengsels met kwarklijnzaadolie en vruchten of met smaakmakers als vanille en kaneel kunnen ook als ijs worden klaargemaakt en geserveerd. Door het oliegehalte wordt het ijs heerlijk smeuïg. Zieken die een vooroordeel tegen lijnzaadolie hebben merken zelfs niet dat ze kwark en lijnzaadolie eten. Ook met hartige bereidingen zijn er veel mogelijkheden, bijvoorbeeld door kwark, lijnzaadolie en melk te pureren met appel en mierikswortel en in te vriezen. Dit is heel lekker als bijgerecht.”

 

IJs met vruchten of vruchtensappen

Ingrediënten:

3 eetlepels lijnzaadolie

2 eetlepels melk

1 eetlepel honing

100 g kwark

3 volle eetlepels frambozen of

3 eetlepels kersen oersap

Kwark, lijnzaadolie, melk en honing in de mixer mengen. Op het einde de frambozen toevoegen of het kersensap. Giet nu het nog vloeibare mengsel in de ijsvorm en zet alles in het vriesvak om op te stijven. Dit vruchtenijs is smeuïg en kan met de lepel geschept worden. Geef het als nagerecht aan de zieke. Dit vruchtenijs is ook heerlijk in combinatie met vanilleijs.

 

IJs met bosbessen

Ingrediënten:

3 eetlepels lijnzaadolie

2 eetlepels melk

1 eetlepel honing

100 g kwark

3 eetlepels bosbessen

1 handvol walnoten

Kwark, lijnzaadolie, melk en honing in de mixer mengen. Aan het eind de bosbessen er doorheen pureren. Tenslotte ook de walnoten toevoegen en alles heel kort in de blender mixen, zodat de walnoten grof gehakt zijn. De crème in de ijsvorm doen en in het koelvak laten invriezen. De smaak is heerlijk.

 

Vanille-ijs

Ingrediënten:

3 eetlepels lijnzaadolie

3 eetlepels melk

1 eetlepel honing

100 g kwark

1 theelepel gemalen vanille

Kwark, lijnzaadolie, melk en honing in de mixer vermengen en goed mengen met de vanille. Onmiddellijk na het mixen de nog vloeibare crème in de ijsvorm gieten en in het vriesvak plaatsen. De tot ijs bevroren crème is smeuïg en kan heel goed als dessert worden gegeven aan de zieke. Nog lekkerder is het als je 2 à 3 soorten ijs in verschilende kleuren maakt.


Chocoladeijs

Ingrediënten:

3 eetlepels lijnzaadolie

3 eetlepels melk

1 eetlepel honing

100 g kwark

100 g hazelnoten

2 eetlepels cacao

Kwark, lijnzaadolie, melk en honing in de mixer doen en mengen. Daarna de hazelnoten toevoegen. Alles goed hakken. Tenslotte de cacao aan het mengsel toevoegen. Nu de massa overbrengen in een ijsvorm en alles in het vriesvak van de ijskast zetten. Dit mengsel met nougatsmaak is ideaal als donkere kleur bij de andere hierboven genoemde smaakcombinaties. Je kunt het natuurlijk in de vorm van marmerijs of een Italiaans ijsje (cassata napolitana) serveren.

Voor ernstig zieken zijn deze ijsbereidingen van wezenlijk belang, vooral als ze verder weinig eetlust hebben.

 

Voor ernstig zieken die moeilijk eten kun je volgens de voorschriften van Johanna een havermoutpap maken op de volgende manieren:

Ingrediënten:

3 eetlepels linomel of gemalen lijnzaad

3 eetlepels havervlokken

250 cc water

Breng de havervlokken met het koude water aan de kook. Doe de linomel in de kokende havermout, laat kort doorkoken en 10 minuten nawellen. Doe alles daarna door een zeef. Deze havermout is heel gezond en kan ook met een beetje melk worden gegeven. Het bevordert de spijsvertering.

Variant 1: voeg 50 cc vers wortelsap aan de nog warme pap toe, en drink zo warm mogelijk.

Variant 2: voeg 150 cc druivensap, sinaasappelsap of een ander lekker vruchtensap toe

Variant 3: voeg een fijn geraspte appel toe

Variant 4: voeg 2 eetlepels budwigcrème toe aan de pap