Hetbudwigprotocol

Verantwoording

Deze website wordt beheerd door Gerda Buddingh'. Sinds juli 2006 ben ik kankerpatiënt. In november 2007 maakte ik in Stuttgart kennis met de kneepjes van het Budwigprotocol, tijdens een verblijf in het 3E-Zentrum van Lothar Hirneise. Sindsdien heb ik me aan de voorschriften van dit protocol gehouden. Tot vorig jaar heb ik me gezond en energiek gevoeld met dit dieet. De inzichten van Budwig worden ook door de moderne wetenschap steeds meer erkend. Zo is intussen ook wetenschappelijk vastgesteld dat lijnzaadolie de rijkste plantaardige olie in de strijd tegen kanker is. En ook het eten van veel groenten, gekookt en rauw is een belangrijke pijler in het gezond houden van je lichaam. Het weren van vlees en suiker uit je dagelijkse dieet is een ander belangrijk inzicht dat steeds vaker bevestigd wordt in onderzoeken naar gezonde voeding bij kanker.

Hoewel er zeer veel positieve ervaringen zijn met het Budwigprotocol bleek in 2012 dat mijn thymoom zich toch verder had uitgezaaid. Misschien omdat ik al chemotherapie had gehad voordat ik met het dieet begon, misschien omdat het dieet toch niet werkt bij alle vormen van kanker. In ieder geval ben ik wel blijven geloven in de kracht van de inzichten van Budwig en in haar protocol. Ik ben het dan ook blijven volgen tijdens de chemokuur die ik toch weer heb gevolgd in 2012 en ook in de tijd daarna.

Pas in 2013 raakte ik een beetje uitgekeken op het dieet, ook omdat ik niet (meer) zo van koken houd Lachen. Toen de kanker ook in 2013 weer actief werd en ik een debulking-operatie kreeg besloot ik minder rigide te worden in het volgen van dit protocol en het te gaan combineren met andere en nieuwe inzichten in kanker en voeding, met name het Houtsmullerdieet en de opvattingen van Béliveau en Gingras. Zo ben ik weer vette vis gaan eten. Vandaag de dag houd ik me in grote lijnen nog steeds aan de dagindeling van Budwig, met een glas zuurkoolsap op de nuchtere maag, maar put ik voor variatie in het klaarmaken van maaltijden uit de kookboeken Kabos (Houtsmuller) en uit Eten tegen kanker. Ook ben ik, in overleg met een orthomoleculair arts, mijn dieet gaan aanvullen met kankerwerende voedingssupplementen.En natuurlijk zorg ik er ook voor dat ik dagelijks mijn portie kwark met lijnzaadolie binnen krijg. 

Deze website heb ik opgezet om de volgende redenen:

1) Ik heb nooit goed begrepen waarom er zo weinig informatie te vinden is over Johanna Budwig en haar inzichten. Deze vrouw verdient meer respect en aandacht dan ze tot nu toe gekregen heeft, en met deze website wil ik daar een begin mee maken.

2) Ik merk dat er veel onzin (in het Nederlands) circuleert over de samenstelling van "het budwigpapje". Bij mijn weten is er in het Nederlands nog geen serieuze website over dit protocol.

3) De vertaling van de recepten van Johanna Budwig liggen al meer dan 2 jaar in mijn la.